Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για το " Ο Θεός του Πολέμου " Ξενοφών Φύτρος



Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Χορταστικό, καθηλωτικό, ανατρεπτικό, ψυχεδελικό. 560 σελίδες γεμάτες. Χωρίς κενό, χωρίς ανάσα. Γεμάτο απρόοπτα γεγονότα και ανάστροφες εξελίξεις. Είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα ΚΑΙ ΟΜΩΣ ήρθε φέτος να κάνει την διαφορά. Να αποδείξει πως οι Έλληνες συγγραφείς μπορούν να φτιάξουν άρτιες και γεμάτες ιστορίες, Ξεχωριστές και διαφορετικές.

Πλούσια και ανατρεπτική πλοκή που ξεπερνάει κατά πολύ τους συμβατικούς κανόνες ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. Αγγίζει τα όρια του ψυχολογικού θρίλερ και διαβαίνει τα σύνορα της παράνοιας. Της παράνοιας των αναπάντεχων και απίστευτων γυρισμάτων της υπόθεσης και της απίστευτης φαντασίας του συγγραφέα που υπερβαίνει κάθε προσδοκία.

"Με σκότωσαν. Με κήδεψαν. Δεν ξέρω ποιος είμαι. ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΩ"

Ένας νέος άντρας πυροβολείται και βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση, έχοντας χάσει την μνήμη του και έχοντας παραμορφωθεί στο πρόσωπο. Ξεχασμένος απο όλους. Κανένας δεν τον έχει αναζητήσει και κάθε έρευνα για την προηγούμενη ζωή του από την αστυνομία έχει αποβεί άκαρπη. Ζώντας με τους εφιάλτες του που προσπαθούν να ερεθίσουν τα κύτταρα της μνήμης του και να επαναφέρουν στην επιφάνεια τον πραγματικό του εαυτό. Μόνος και απελπισμένος, μπερδεμένος και χαμένος θα προσπαθήσει να βρει κομμάτια που ενώνουν το παρελθόν του με το παρόν του.

Απο τις πρώτες σελίδες του βιβλίου νιώθουμε την αγωνία του πρωταγωνιστή που παλεύει με τις χαμένες του μνήμες και τους μεγάλους του φόβους. Ποιος πυροδότησε το όπλο και κάρφωσε στο κρανίο του τις σφαίρες που του αφαίρεσαν κάθε ίχνος ανάμνησης; Συνεχίζει να κινδυνεύει; Ο επίδοξος δολοφόνος συνεχίζει να παρακολουθεί τις κινήσεις του και παραμονεύει την έξοδο του απο το νοσοκομείο για να κάνει την επόμενη του κίνηση; Σκοτεινές προθέσεις και σκιές αδιευκρίνιστες σκεπάζουν την ψυχή του πρωταγωνιστή που δεν έχει όνομα. 

Όταν βγαίνει απο το νοσοκομείο οικειοποιείται μια ξένη ταυτότητα και προσπαθεί να χαθεί μέσα στο πλήθος. Και σιγά σιγά να μάθει ποιος είναι και ποιο είναι το παρελθόν του.  Πλησιάζοντας τους ανθρώπους που τον βρήκαν σχεδόν πεθαμένο αρχίζει να τοποθετεί τις ψηφίδες της ζωής του ψάχνοντας να βρει την άκρη της ύπαρξης του. Η γνωριμία του με την Ελεάνα θα βάλει σε άλλη βάση τα σχέδια του και θα οριοθετήσει διαφορετικά τις κινήσεις του, Το έξυπνο μυαλό της και οι δυνατές της ιδέες θα βάλουν σε άλλη τροχιά τα σχέδια του. Και θα τον οδηγήσουν σιγά σιγά στην ζωή του πριν την δολοφονική επίθεση που τον βύθισε στο σκοτάδι. 

Με πολύ μικρά κεφάλαια που εντείνουν την αγωνία και αλλάζουν το φόντο της πλοκής και την ροή των γεγονότων. Που φωτίζουν λίγο λίγο τις στιγμές και τα πρότερα βήματα του ήρωα, δίνοντας ταυτότητα στις πράξεις του, αλλά και εξήγηση στον κίνδυνο που τον κυκλώνει. Με διαρκώς ανανεωμένες εξελίξεις. Με εναλλαγές στοιχείων που αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα. Με έναν φρενήρη ρυθμό ο συγγραφέας ξετυλίγει την ιστορία του και βάζει τα κομμάτια της στην σωστή τους θέση αποκαλύπτοντας σιγά σιγά την αλήθεια και του πρωταγωνιστή και του παρελθόντος που κουβαλά. Κάθε εικόνα, κάθε πράξη περνά από το σκόπευτρο μιας αλλιώτικης φαντασίας και οδηγεί τα βήματα του αναγνώστη σε μια απίστευτη παγίδα του μυαλού ή της απίστευτης πραγματικότητας που ενώ την βλέπουμε είναι αδύνατον να την διαχειριστούμε. Ειδικά όταν αυτή η πραγματικότητα αλλάζει μορφή και ύφος μέχρι την τελευταία στιγμή.
Μια απεγνωσμένη αναζήτηση, ανάμεσα σε θολές αναμνήσεις και σε άγνωστες καταστάσεις. Με παλιούς εχθρούς που θεωρητικά περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να δράσουν. Αλλά και με νέους ορατούς εχθρούς που απειλούν να τινάξουν στον αέρα κάθε σχεδιασμό του. Ανάμεσα στο λογικό και στο παράλογο. Ανάμεσα στο συνειδητό και στην ψευδαίσθηση θα ψάξουμε να βρούμε ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα. Που είναι η αλήθεια και που το ψέμα. Που υπάρχει η οφθαλμαπάτη και που η ορατή πραγματικότητα. Για να έρθει η στιγμή που θα φανερωθεί η αλήθεια. Η στιγμή που θα αποδομήθεί κάθε λογική μας σκέψη και κάθε φυσιολογικό ενδεχόμενο. Η στιγμή που θα ρίξει φως στις γκρίζες ζώνες του μυαλού του Πρωταγωνιστή και θα χρωματίσει ή να αποχρωματίσει την πραγματική ψυχολογική διάσταση του. Δίνοντας όνομα στο παρελθόν του και ουσία στα όσα έζησε. 

Με έναν πολύ δυνατό και επιδέξιο τρόπο ο συγγραφέας προσεγγίζει σιγά σιγά την αλήθεια της ιστορίας του. Ευθυγραμμίζει το συνειδητό με τις αναμνήσεις, Την λογική με την πραγματικότητα. Την ψευδαίσθηση με τα όσα έχουν γίνει στην πραγματική ροή των γεγονότων. Ότι κρύβεται αποκαλύπτεται. Ότι είναι θαμμένο ξεθάβετε. Ότι υπάρχει στο θολό τοπίο ξαφνικά ξεδιαλύνει φανερώνοντας την πιο ανατρεπτική αλήθεια. Αυτή που θα αλλάξει τα πάντα. Πρόσωπα, γεγονότα, κατευθύνσεις και προθέσεις. Δίνοντας την τελική μορφή στο εκπληκτικό σκαρίφημα του. Δίνοντας ένα εντυπωσιακό φινάλε, εντυπωσιάζοντας και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Ένα βιβλίο με έντονες στιγμές και δυνατές συγκινήσεις που δοκιμάζουν τα όρια της λογικής. Με έναν ήρωα που θα τον ζήσετε στην κάθε πράξη του, στην κάθε σκέψη του και στην κάθε αντίδραση του. Με την υπέροχη σκιαγράφηση του απο τον συγγραφέα θα νιώσετε την κάθε στιγμή του. Τον πανικό του, τον θυμό του, την απελπισία του. Την απόγνωση του και την αμηχανία του σε κάθε καινούργιο στοιχείο που φανερώνει την αλήθεια του εαυτού του. Τα μεγάλα αποκαλυπτήρια της Ψυχής του και της Ζωής του, θα τον φέρουν αντιμέτωπο με κάτι που σίγουρα δεν περίμενε ούτε αυτός, ούτε εμείς.

Πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα, γιατί κατόρθωσε σε ένα πυκνογραμμένο πολυσέλιδο Βιβλίο να κρατήσει Ψηλά το ενδιαφέρον, το μυστήριο και την αγωνιώδη αναμονή, Να τραβήξει με την ιδιαίτερη πλοκή. Με τα σωστά τοποθετημένα φλας μπακ και τις απίστευτες εναλλαγές των στοιχείων. Να σαγηνεύσει με τις μανούβρες των εξελίξεων που δεν οδηγούσαν στην φυσική τους πορεία, αλλά είχαν σκοπό να ανοίξουν νέα μέτωπα, αλλάζοντας πορεία στα γεγονότα.

Σκέψεις και συναισθήματα πολλά. Η συνέχεια δικιά σας. Οι σελίδες θα σας αποζημιώσουν και θα γεννήσουν τις δικές σας εικόνες....Καλή ανάγνωση.

Το Βιβλίο κυκλοφορεί απο τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ